2012. április 7., szombat

Fehér folt

Pár napja egy régi, kedves barátommal sétálgattam az Operaház környékén. Az Ó utcába tévedvén felfigyeltem erre a kirakatra ni:
Ez a látvány önmagában is meghökkentő, de ha hozzáadjuk azt, hogy én ezt közel 20 éve már egyszer lefotóztam (bár megtalálnám a képet!), akkor egyenesen döbbenetes a dolog.
Az utóbbi 20 évben teljesen átépítették a várost. Feltúrtak mindent, megváltoztattak minden utcát, teret. Ez néha jól sült el, néha nagyon rosszul. Nem állítom, hogy a városképet az ilyen rejtélyes kirakatok dobják fel, de van abban valami megkapó, ha több évtizeden át koszosodó, érintetelen részletekre bukkan az ember.
Olyan az Ó utcában ez a kirakat, mintha az egykor emberhez kötött, minden nap használt és belakott helyiség elszakadt volna gazdájától, a környezettől és önálló életet, vagy itt inkább agóniát kezdett volna el.
A kirakat fölötti hámladozó cégfelirat üzenete talán örök titok marad, bár visszamegyek még és talán éppen az az ember fogja nekem elárulni ezt a titkot, aki a függönyt diszkréten elhúzva pucéran kikandikált éppen az ablakon. Szerencsétekre csak a feje látszik sejtelmesen, de abból a szögből, ahol a barátom állt, egyértelműen látszott, hogy kicsit többet mutatott meg magából az utca népének, mint amennyit illendő lenne. Lehet, hogy mégsem őt fogom megkérdezni, ha bejutok a házba.
Megjegyzés küldése