2010. március 24., szerda

Templomban jártam és csodát láttam.

Le is fotóztam. Valami miatt úgy emlékeztem, hogy mára egy szódás üzem fotózása volt megbeszélve, de kiderült (még időben), hogy a Király és a Nagymező utca sarkán immár 201 éve álló templom harangtornyába mehetek fotózni.
Nem is olyan rég, hogy itt még mocsár terült el. Aztán épült egy fatemplom és utána az, amit ma is láthatunk. Az Akácfa utca helyén akácerdő húzódott, a Kertész utca helyén veteményesek és a Király utca – gondolom én – tele volt mindenféle királyokkal.
A sors úgy hozta, hogy a jövőben gyakran fogok templomokat fotózni könyvekbe ingyen, de kitaláltam, hogy fizetségképpen mindenhol azt fogom kérni, hogy felmehessek fotózni a harangtoronyba is fotózni. Mellesleg sokkal könnyebb is megbeszélni papokkal az ilyesmit, mint közös képviselőkkel a háztetőket :)
Egyelőre csak vázlatnak tekinthető képeket készítettem. Nem használtam a polár szűrőt sem, hogy az ég mélyebb tónust kapjon és nem vittem állványt sem, ezért nem is sikerült jól a panoráma kép. Nem is tettem fel.
A látvány pazar, de ezt csak azért mondom így, mert emlékeim szerint (és szerintem is) nem használtam még életemben ezt a kifejezést sem leírva, sem kimondva. Itt volt már az ideje!
Fenomenális (újabb elkoptatlan szó a részemről) látvány nyílik néhány kedvenc házamra a Nagymező és a Király utcában. Sajnos meglehetősen tájékozatlan vagyok egyébként az építészet terén. Nekem egy épület vagy tetszik, vagy nem, vagy fotogén, vagy nem. De kénytelen leszk utánajárni néhány dolognak. Van építész barát szerencsére.
Ez számomra mostanában az egyik legizgalmasabb fotótéma. Az emberek, az autók az utcákon játékfigurák. Csak a szédítő mélység ébreszt rá arra, hogy mégsem azok. A bonyolult háztető megoldások gyönyörű egységet alkotnak és külön öröm, amikor felfedezek néhány egyedi megoldást, barkácsolást. A beépített lapostetők a kerti székekkel, virágokkal, a körfolyosókon trécselő lakók, az erkélyeken nézelődő emberkék látványa valamiféle különös biztonságérzettel tölt el. Nem sötét titkokat lesek ki, hanem az életet magát.
Igyekeztem bőven feltenni a képeket, de ez azért csak kis része a ma fotózottaknak és akkor még nem beszéltem a harangtorony belső szerkezetéről, amit külön fogok fotózni. Jó napom volt, hála istennek :)
Megjegyzés küldése