Oldalak

2010. augusztus 26., csütörtök

Mindszent - az ártéri nyaralók

Emlékszem évtizedek múltán is ezekre a bozontos, göcsörtös fákra. A nyaralók legtöbbje még nem állt gyerekkoromban, de már akkor elkeztdek kinőni a földből a cölöpre épített vityillók az ártéri veteményesek tövében. Aztán az évek múlásával a földek elgazosodtak gazda híján, viszont a hétvégi házak megszaporodtak. A sűrű fűz és akácerdőben kitaposott ösvények elvadultak, ma már járhatatlanok, de szellemképük még látható. Nem volt annyi időm, hogy a sűrűbe vessem magam és ott készítsek képeket, de ezt be fogom pótolni. Most olyan képeket láthattok, amiket az út mentéről, vagy a töltésről is el lehet készíteni.


Emma, Juli és Piró a töltésen, ahol több száz kilométert bringáztam és szaladgáltam kiskoromban nyaranta.






Fák a strandhoz vezető út mentén. Némyelyik személyes ismerősöm.








Néhány jellegzetes kép a gátoldalról és a "vígkend" házakról.






Ezekre a göcsörtökre is pontosan emlékszem. Talán ezek miatt a fák miatt alakult ki bennem a bonyolult látványok iránti vonzalom. :) Számomra a geometriai szabályos formák unalmasak és élettelenek. Az is igaz, hogy az életemet is sikerült mindig megbonyolítanom, de nem biztos, hogy ilyen vonző látvány lenne számomra, ha képpé konvertálnám a múltamat. 



9 megjegyzés:

neuhauser írta...

mennyi jó búvó meg henyélő hely lehet itt

Lantos p. István írta...

+padlások, górék, szénaboglyák stb.

Névtelen írta...

Kár, hogy te is behódoltál a szándékos vignettálás műmájerség trendnek.

Lantos p. István írta...

Kedves Névtelen. Nem hódoltam be semmiféle műműjerségnek. A full frame 17-40-es obival ezt csinálja. Persze használok számítógépet a képek feldolgozásnál, de az általad teljesen jogosan lekicsinyelt trükkökről régóta szeretnék egy bejegyzést írni "Hogyan rontsunk el egy képet?" címmel. Persze van azért fotóm, ahol trükközök kicsit, de bizonyos határokat nem lépek át.

Névtelen írta...

Megnyugtattál.
No persze, akinek full frame-re telik...

Lantos p. István írta...

:) Telni éppen ne telik, csak olyan ez, mint amikor a taxis panaszkodik egy olyan autó birtokában, ami nekem sose lesz. Munkaeszköz. Lakásom viszont nincs :)

Lantos p. István írta...

Egyébként szerintem polárszűrő pereme lehet az első fotónál, ha arra gondoltál.

ORsi írta...

nem tudom, mi az oka, de én úgy emlkészem, ilyen göcsörtös fák csak folyóparton vannak. én is nagyon szeretemn öket. mondjuk, ha az életemet megnézem, az is elég ágas-bogas-göcsörtös így visszatekintve;)

Lantos p. István írta...

Igen, ez végülis a folyópart, mert az értér, tehát a gáton belüli szakasz. Minden évben kiönt a Tisza párszor.