Oldalak

2009. július 6., hétfő

A méret is számít


Nem ócska tréfának szánom a címet. Ma kinyomtattak 4 fotómat jó nagy méretben és én magam is lehidaltam tőlük. Ha ősszel lesz kiállításom (márpedig lesz), akkor feltétlenül kirakok jónéhány nagyméretű képet. Az itt látható fotóm 180 cm széles csíkban lett kinyomtatva, a többi normál oldalarányú kép meg 100 x 65-ben. Ha fotós vagy, ajánlom, hogy a kedvenc képeidet próbáld ki ekkora méretben. Ha nem vagy fotós, akkor azt ajánlom, hogy vegyél például tőlem fotót ilyen méretben, mert nagyon hatásos tud lenni. Tök jó dolog ez, tudtam, hogy ezt kell csinálnom :)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

istvánom, ezt etsetelnéd kitsit bővebben? m. i.

Lantos p. István írta...

Hm. Én még így is sokszor túl bőbeszédűnek érzem magam. Melyik része túl tömör? :)

Névtelen írta...

a jótékony hatás mibenléte érdekelne és hogy mi az oka. hogy mit és miért éreztél a képek láttán. hogy mást jelent-e ugyanaz a kép nagyban, (merthogy mondjuk közelebb van a látványhoz amit szemmel látunk) esetleg a részletek izgalma, vagy más. továbbá hogy mi a helyzet digi-film viszonylatban. melyik teknik volt a szóbanforgó és mi a helyzet szerinted aha a másik lenne szóbanforgó. ilyenek. m.i.

Lantos p. István írta...

A nagy méretű képeken előjönnek olyan részletek, amik amúgy elsikkadnak. Persze már eleve egészen más nem monitoron nézni egy képet. Nem mondanám azt, hogy más a hatása egy nagyobb nyomatnak, csak inkább beigazolódik az, amit az ember addig csak sejtett. Képzeld el a parkban olvasó kislányos képedet ajtónyi méretben.
A most szóbanforgó képek digitképek vászonra nyomtatva. Tökmindegy ilyen szempontból, hogy digit, vagy film. Ha zavar valakit egy-két dolog a digitnél, lépjen hátrébb egyet oda, ahonnan normális esetben nézni illik egy képet :)